საქართველოში 525 ძირძველი (ავტოქტონური) ვაზის ჯიშია, მსოფლიოში არსებული 2500 ჯიშიდან.
სწორედ საქართველოში აღმოაჩინეს მსოფლიოში მეღვინეობის უძველესი მტკიცებულება (ღვინის კვალი ჭურჭელზე); პირველი ღვინო აქ დამზადდა დაახლოებით 8000 წლის წინ.
საქართველოში ტრადიციულად ღვინოს ქვევრში ამზადებენ – მიწაში ჩამარხული თიხის დიდი დოქები. ქვევრი უზრუნველყოფს ყურძნის იდეალურ, ბუნებრივად კონტროლირებულ დუღილის ტემპერატურას, რის გამოც ღვინის წარმოების ეს მეთოდი ახლა უფრო და უფრო მეტად გამოიყენება მეღვინეების მიერ მთელ მსოფლიოში. ქვევრი აღიარებულია იუნესკოს კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლად.
საქართველომ თავისი ნათელი კვალი დაამყარა ღვინის კლასიფიკაციაში, რითაც მსოფლიოს მიანიჭა ღვინის ახალი ფერი – ქარვისფერი (ზოგჯერ ნარინჯისფერს ან ნაკლებად ხშირად სპილენძს უწოდებენ).
ქარვისფერი ღვინოები მზადდება თეთრი ყურძნის ჯიშებისგან, მათთვის დამახასიათებელ ფერს (მუქი, მდიდარი ოქროსფერი) იღებენ იქიდან, რომ ყურძნის კანი გაწურვის შემდეგ დიდხანს რჩება კონტაქტში დუღილის ყურძნის წვენთან. ანუ, სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, ქარვისფერი ღვინო არის თეთრი ვაზის ჯიშებისგან დამზადებული ღვინო, რომელიც შექმნილია წითელი ღვინის წარმოების ტექნოლოგიით.
და თუ თავად სიტყვა Wine-ს მივმართავთ სხვადასხვა ენაში (ღვინო ინგლისურად, vino იტალიურად), მაშინ ამ სიტყვის ფესვები საქართველოშიც უნდა ვეძებოთ მის პირველად ღვინოში.